Tarım

Cipslik Yerli Patates 'Uğur' Tescillendi

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin ilk yerli cipslik patates çeşidi olan 'Uğur'u geliştirdi. Uzun depo ömrü ve yüksek verimiyle dikkat çeken bu yeni çeşit, patates sektörüne dinamizm katacak.

Türkiye’nin patates alanındaki tek uzman kurumu olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, yerli ve milli tarımda önemli bir başarıya daha imza attı. Enstitü tarafından geliştirilen ve sanayi tipi kullanım (cips ve parmak patates) amacıyla 2023 yılında başvurusu yapılan ilk yerli cipslik patates çeşidi ‘Uğur’, tescillenerek Türk tarımına kazandırıldı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
📌 Enstitü bugüne kadar 11 yerli ve milli patates çeşidini tescilledi.
📌 Bu çeşitlerden 8’i yerli firmalara devredildi, 3’ü satışta.
📌 ‘Uğur’, orta erkenci, açık sarı et rengine sahip ve uzun depo dayanımına sahip.

Modern tekniklerle ıslah süresi kısalıyor

Pırlak, patates ıslahının normalde 10-12 yıl sürdüğünü, modern yöntemlerle bu süreci kısaltmaya çalıştıklarını belirtti. Yeni cipslik patatesin sektörde önemli bir yer edineceğini söyleyen Pırlak, “6 yıl boyunca aynı tohumluğu dikip hasat ederek sertifikalandırma yapıyoruz” dedi.