DENİZLERDE OKSİJEN TÜKENİYOR

21 Eylul 2021 Salı


Marmara nefes alamıyor. Özellikle Doğu Marmara ve İzmit Körfezi’nde oksijen azlığı çok ciddi boyutlarda seyrediyor.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi Projesi kapsamında, 10 gün süren araştırmasını tamamladı.

MÜSİLAJ TABAKALARI YOK OLURKEN OKSİJEN AZLIĞI GİDEREK CİDDİLEŞİYOR

Çanakkale Boğazı'ndan, Gemlik Körfezi'ne, İzmit Körfezi'nden, Tekirdağ önlerine kadar her yere bakmaya çalıştıklarını anlatan Yücel, haziran ayında yoğun olarak görünen müsilaj tabaklarını artık gözlemlemediklerinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Hem gözle görülebilir değil, hem de örnekleme cihazlarımıza da gelmiyor. Denizin içine gönderdiğimiz kameralarla da teyit ettik. Görünürde müsilaj kalmamış durumda. Müsilajın bir diğer göstergesi olan diğer verilerde şu an müsilajın aktif olmadığını ve Marmara'dan tamamıyla ortadan kalktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun şekilde olduğunu düşünüyoruz. Üst tabakaya yığılı olduğunu bildiğimiz için önemli bölümü Ege’ye taşınmış görünüyor. Marmara’nın derin bölgelerine müsilaj düşmemiş gibi görünüyor. Ancak Ege’ye çıkmayan muhtemelen bir oksijen faturası keserek bakteriler tarafından, çözülmüş, bozulmuş gibi görünüyor. En azından şu andaki verilerimizle bunu söyleyebiliriz."

Marmara'da oksijenin ise azaldığını vurgulayan Yücel, "Haziran ayına göre şu anda oksijen azlığı daha da ciddileşmiş durumda, bazı bölgelerde. Özellikle İstanbul’un güneyinde Doğu Marmara’da, İzmit Körfezi'nde oksijen azlığı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 22 metreden sonra bir balığın gidebileceği oksijen kalmamış durumda. Bu haziran ayında 28-30 metre bandındaydı. Bunda müsilajın bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Güney Marmara ve Batı Marmara’da yeni bir Akdeniz suyunun oksijen getirdiğini bulduk. Bu da iyi bir haber. Müsilajın yaratacağı etkileri bir nebze hafifletecektir." şeklinde konuştu.

İZMİR’DE BALIK ÖLÜMLERİ KORKUTUYOR

Bu arada İzmir’de korkutan balık ölümleri büyük merak uyandırdı.

İzmir'in Dikili ilçesinde, eski Bakırçay Nehri yatağındaki su birikintisindeki balık ölümlerine ilişkin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce inceleme başlatıldı.

Denizle bağlantısı bulunmayan su birikintisinde balık ölümleri görülmesi üzerine ekipler, sudan numune alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderdi.

Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan, balık ölümlerinin sudaki oksijen miktarının azalmasından kaynaklandığını savundu.

BALIKLARIN ÜREME ALANLARI YOK OLDU

Eski nehir yatağındaki suyun deniz ile bağlantısının bulunmadığını kaydeden Bircan, "Balıkların üreme noktası olarak bir tek burası kaldı. Bizim buralara sahip çıkmamız gerekiyor. Toplum olarak yerel yöneticiler olarak buraya sahip çıkmamız lazım. Balık olmadığında hayıflanıyoruz. Üreme alanlarımızı korumamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan Dikili Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince su birikintisinin denizle bağlantısını sağlamak amacıyla kanal açıldı.

 

DİĞER HABERLER