ÇİFTÇİ SULAMAYA YATIRIM YAPAMIYOR

22 Eylul 2021 Carsamba


Türkiye’de çiftçiler sulama konusunda yeterli yatırımı yapamıyorlar.  Yapılan araştırmalar çiftçinin finansal yetersizliği sebebiyle sulamada teknolojik yatırımları yapamadığını bir kez ortaya koydu. Çiftçilere sulama konusunda tek tek sorular soruldu, görüşleri alındı.

IMECE Mobil ve Kibele Projekt’in “Tarımda Su Kullanımı ve Kaynakların Verimliliği” ile ilgili yaptığı araştırmanın raporu yayımladı.

“TARIMDA SU KULLANIMI” RAPORU SULAMADA YAŞANAN SORUNLARI ELE ALDI 

Tarımda basınçlı su sistemlerinin kullanımı, akıllı tarım uygulamaları ve benzeri tedbirlerle su kullanımının verimli hale getirilmesiyle ilgili uygulanacak çözümlere ulaşmayı hedefleyen araştırmada; İmeceMobil’in platformu üzerinden bin 100 kişiyle birebir görüşmeler gerçekleştirildi.

Katılımcıların yüzde 81.6’sının erkek, yüzde 18.4’nün kadın olduğu anket çalışmasında sulama yöntemleri, sulama yatırımları, kuraklık, sulama danışman desteği ile ilgili sorular soruldu.

Araştırma Raporu’nda yer alan verilere göre ankete katılan çiftçilerin yüzde 46.3’ü tarımsal sulamada damlama sulamama yöntemini kullanıyor.  Yüzde 29.2 yağmurlama sulama yaparken, salma sulama yani vahşi sulama yapanları oranı yüzde 24.4. Otomasyonlu sulama sistemlerinin kullanın üreticilerin oranı ise sade yüzde 0.1

Katılımcıların çoğunun genç çiftçilerden oluştuğu ankette; gençleşen çiftçi nüfusu ile birlikte vahşi sulama yerine kontrollü sulama sistemlerine olan yatırımların olduğu görülüyor.

Araştırmaya katılan çiftçilerin yüzde 60’tan fazlası finansal yetersizlik sebebiyle sulama konusunda herhangi bir yatırım yapamadığını söylüyor. Yüzde 5.6’lık bir kitle sulama teknolojilerine güvenmediğini belirtirken, katılımcıların yüzde 32’si ise bu tarz bir yatırıma ihtiyaç duymadıklarını ifade ediyor.

ÜRETİCİLER KURAKLIKTAN CİDDİ VERİM KAYBI YAŞIYOR

Araştırmaya katılan üreticilere kuraklıktan ne ölçüde etkilendikleri soruluyor:

Katılımcıların yüzde 36.8’i kuraklıktan ciddi verim kayıpları yaşadığını aktarırken, yüzde 35 yakın kesim ise kuraklık desteğine ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Ankete katılan çiftçilerin yüzde 50’ye yakını sulama konusunda herhangi bir danışman desteği almıyor. Yüzde 16.1’ imece mobil ile çalıştığını belirtirken yüzde 14.1 sulama konusunda ziraat mühendisi desteği alıyor.

Yapılan araştırmanın sonuç raporun da ise;

-Sulama miktarı ve zamanı konusunda teknolojik çözümlerin yaygınlaştırması gerekliliği,

-Sulamada akılcı su tarifesi uygulanarak su kullanıcılarının katılımının arttırılması

-Yasal düzenlemelerin uygulanması,

-İşletme ve bakım hizmetlerinin sıklığının arttırılması,

-Suyun tarlaya ulaştırılacağı hatları yer altına inşa ederek buharlaşma ve diğer kayıpların en aza indirilmesi,

-Damla sulama gibi basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılmalı,

-Performansı en üst düzeye çıkarmak için sulama sistemlerinin hibe ve teşviklerle yaygınlaştırılması şeklinde çözüm önerileri ortaya koyuluyor.

 

DİĞER HABERLER