HÜKÜMET ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

29 Eylul 2021 Carsamba


Hükümetin gıda fiyatlarındaki fahiş artışlara çözüm arayışı devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre gıda enflasyonu son 28 ayın zirvesine çıktı. TÜİK'e göre ağustostaki gıda enflasyonu yıllık yüzde 29 artış gösterdi.

Yükselen gıda fiyatlarına karşı Ticaret Bakanlığı düğmeye basmıştı. Marketlerde, hallerde ve kasaplarda denetimler yapıldı.

Denetimlerde birlikte hükümetin Orta Vadeli Programına da dahil ettiği “erken uyarı sistemi” gündemde.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  fahiş fiyatlarla ilgili merkez bankası erken uyarı sistemine işaret etti.

GIDADA FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI İÇİN ‘GIDA KOMİTESİ’ TOPLANACAK

Bakan Pakdemirli, Merkez Bankası'nın erken uyarı sisteminin nasıl çalışacağına ilişkin soru üzerine,

"Merkez Bankası çalışıyor. Eylül sonuna kadar bitirecekler. Bu hafta Gıda Komitesi Toplantısı yapacağız. Biz de izleyeceğiz çalışmaları. Erken uyarı sisteminde gelinen aşama Gıda Komitesi'nde değerlendirilecek. Erken uyarı sistemi bir karar destek sistemi. Örneğin, domateste ihracat arttı fiyatlar yükseliyor ya da Türkiye'de salatalık tüketimi arttı. Mevsimsel olarak bazı etkiler oluyor. Nasıl karşılanacağına dair bir strateji olacak.” dedi.

Peki, Merkez Bankası fahiş fiyat artışı ile ilgili ne düşünüyor.

ARTIŞIN SEBEBİ EMTİA FİYATLARI VE ARZ KISITLARI

Finansın Geleceği Zirvesi programında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu;  gıda fiyatlarındaki aşırı yükselmeyi emtia fiyatlarındaki artışlar ve arz kısıtlarıyla ilgili gelişmelere bağlı olarak değerlendirdi.

DİĞER HABERLER