GÜBREYE BİR HAMLE DAHA

18 Ekim 2021 Pazartesi


Günlük zam gelen gübre fiyatları artık üreticileri siyan ettiriyor. Fahiş şekilde yükselen fiyatlar karşısında güz ekilişlerinde gübre kullanımı olumsuz etkilenecek. Fiyatlar böyle devam ederse üretici ne gübre atabilecek ne de verimli mahsül alabilecek. Hem verim etkilenecek hem rekolte.

Astronomik rakamlara ulaşan fiyatlarla mücadele için çözüm arayışları devam ediyor. Ticaret Bakanlığı fiyat artışları nedeniyle bazı kimyasal gübrelerin ihracatını yakından takip etme kararı almıştı.  Alınan karar doğrultusunda bitkisel üretimin olumsuz etkilenmemesi ve yurt içi talebin karşılanması için bazı kimyasal gübrelerin ihracatını yakından takip edecek.

Geçtiğimiz hafta önlemler kapsamında Gübre fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için bütün gübre çeşitlerinin ihracatına sınırlama getirilirken, hükümetten bir hamle daha geldi.

BÜTÜN GÜBRE FİRMALARI İÇ PİYASA İÇİN ÜRETİM YAPACAK

Buna göre, sadece gübre çeşitleri değil ham maddelerinde ihracata da sınırlama getirildi. Bütün gübre çeşitlerine ve ham maddeye getirilen ihracat sınırlaması ile gübre firmaları daha çok kar etmek için ürünlerini artık ihraç edemeyecek. Firmalar bütün ürünlerini iç piyasaya vermek zorunda kalacağı için bu ihracat kısıtlamalarının gübre fiyatlarını düşürmesi bekleniyor. Enerji krizinin etkilerinin görülmeye başlandığı Kuzey Yarım Küre’de gübre artış hızı devam ederken Hindistan ikinci kez gübre desteğini artırma kararı aldı.

Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre; Hindistan ikinci kez gübre desteğini artırmaya hazırlanıyor. Yetkililerden edinilen bilgilere göre daha önce 780 milyon dolar civarında olan gübre desteği 3.8 milyar dolara çıkarılıyor.

HİNDİSTAN, DAP GÜBRE DESTEĞİNİ TORBA BAŞINA 203 LİRAYA ÇIKARIYOR 

Hindistan hükümeti gübre şirketleri üzerinden çiftçilere ciddi destek sağlıyor. Geçen yıl Hindistan‘da DAP gübresinin çuvalı için 500 rupi olan destek Mayıs ayında 1200 rupiye çıkarıldı. Bu hafta da 1650 rupiye çıkarılması bekleniyor.Hindistan’ın çuval başına 1650 rupi olarak yapacağı destek 203 liraya denk geliyor. Toplam gübre desteği ise 3,8 milyar dolar olacak.

Gübre fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Türkiye’de de Mart ayında gübre desteği %100 arttırıldı. Ancak, destek çok düşük olduğu için yüzde 100 artış da çiftçinin derdine çare olmadı. Hammadde ve dövizdeki artışa bağlı olarak gübre fiyatlarında %150’yi aşan zamlar nedeniyle yeni ürün ekimi yapacak çiftçiler gübre alamıyor. Türkiye’de gübre desteği çiftçiye dekar başına 8 ila 16 lira olarak doğrudan ödeniyor. Gübre fiyatları dünyada da çok hızlı artarken tarımsal üretimin devam etmesi, verimliliğin düşmemesi için bazı ülkeler çiftçilerine önemli destekler sağlıyor.

 

DİĞER HABERLER