TARIMSAL DESTEKLERDEN VERGİ KESİLMEYECEK

18 Ekim 2021 Pazartesi


5 milyar lira çiftçiye geri verilecek. Gelir Vergi Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal destek ödemelerinden kesilen gelir vergisi artık kesilmeyecek.

Çiftçinin gübre, mazot,  tohum gibi tarımsal girdilerde aldığı devlet desteklemelerinden yüzde 4 oranında stopaj yani gelir vergisi kesiliyordu. Meclis Genel Kurulu’nda Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili görüşmeler sırasında bir önergeyle çiftçilerin tarımsal desteklerinden kesinti yapılmamasına dair madde kabul edildi.

Buna göre; Gelir Vergi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsili yapılan gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faiziyle ret ve iade edilecek.

Yani çiftçi dava açmaksızın, açılmış davalardan da vazgeçmek kaydıyla gelir vergisinin geri alabilecek.

VERGİ İADESİYLE 2 MİLYON ÇİFTÇİYE YAKLAŞIK 5 MİLYAR LİRA ÖDENMESİ BEKLENİYOR

Alınan karar kapsamında; Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopaj vergisinin 5 yıl geriye dönük iadesine ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı 2 milyon kişiye, faiziyle birlikte yaklaşık 5 milyar liralık ödeme yapılması bekleniyor.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunanların iade talepleriyle ilgili olarak bu hüküm uygulanmayacak. Kanunla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından, çiftçilere ödenen desteklerden kesilen verginin 5 yıl geriye dönük iadesi gerçekleştirilecek.

Ayrıca, tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, bundan sonra gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Kabul edilen düzenleme, çiftçiler tarafından olumlu karşılanırken,  “çiftçilerden yapılan kesintiler belli, başvuru olmaksızın doğrudan üreticilerin hesabına kesintiler yatırılabilir” şeklinde yorumlar yapıldı.

Kararın üreticiler açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal; "Bu sene içinde bulunduğumuz durumun maddi kayıplarıyla oluşan birer yara sarılmış olacaktır. Bir defaya mahsus olarak iade edilecek bu para, önümüzdeki günlerde belirlenecek şekliyle üreticilerimizin hesaplarına yatacak görünüyor. Meblağ olarak 3-3,5 milyar liradan fazla bir paranın üreticilere geri ödeneceği sonucuna varıyoruz. Bir de geriye dönük 5 yıllık yasal faiziyle hesaplanma durumu söz konusu olduğundan, üreticilere toplamda ödenebilecek meblağın yaklaşık 4-5 milyar lira olabileceğini öngörüyoruz.” dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de, kabul edilen önergeyle yıllardır kesilen vergilerin iptal edilmesinin ve 5 yıllık geriye dönük ödenecek olmasının yetiştiricileri sevindirdiğini bildirdi.

DİĞER HABERLER