TAHIL PİYASASI DA KRİZDE

11 Kasim 2021 Persembe


Kötü hava şartları, artan talep, lojistik sıkıntılar küresel çapta zorluklara neden oldu derken şimdi de gübre fiyatları tahıl üretimi için en büyük tehditlerden biri haline geldi. Dünyanın beslenmesinde azotlu gübre çok büyük önem taşıyor. Tahıl ürünlerinin artırılması için bütün dünyada tercih ediliyor.

Rusya, geçtiğimiz hafta ülkede gıda fiyatlarının artışını engellemek için azotlu gübre ihracatını 6 aylığına durduracağını duyurmuştu. Ardından Çin de azot ihracatını sınırlandırıyor.

Uzmanlar ise bilinçli tarım yapıldığı takdirde, dünyada yaşanan bu krizi en az etkiyle atlatılabileceğini söylüyor. Bunun yanı sıra uzmanlar gübre tedarikinin tek tehdit olmadığını belirtiyor.

Uzmanlar çiftçilerin özellikle ziraat mühendislerinden destek alması gerektiğini dile getiriyor.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI 12 AYDA YÜZDE 30’DAN FAZLA ARTTI

Küresel gıda fiyatları, iklim değişikliğinin ekinleri tahrip etmesi ve pandeminin üretimi sekteye uğratması nedeniyle son 12 ayda yüzde 30'dan fazla artarak on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Brezilya genelinde, ülkedeki kahve çiftçilerinin yaklaşık üçte biri yeterli gübreye sahip değil.

Tayland'da Tarımcılar Derneği, “Bir ton gübre artık bir ton pirinçten daha pahalı” diyerek devletin müdahale etmesi çağrısı yapıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ’DE RİSK ALTINDA

Gübre kıtlığı, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ve önemli bir arpa tedarikçisi olan Avrupa Birliği'nde tahıl verimini ve kalitesini azaltabilir.

Yerel çiftçi grupları, artan gübre giderlerinin tarım sektörü maliyetlerine 4 milyar Euro ekleyebileceğini tahmin eden ortak bir açıklamada, "Fransa'daki kıtlık riski gün geçtikçe daha net hale geliyor" diyor.

DİĞER HABERLER