ÇİFTÇİLERİN HAKKI VERİLİYOR MU?

22 Kasim 2021 Pazartesi


Tarımsal üretimde maliyetler dünyanın birçok yerinde arttı. Türkiye’de de üreticiler artan girdi maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıl üretimde zarar eden besiciler, Ankara’ya gitmişti.

Özellikle traktörlerine haciz konulan çiftçiler, tarım müdürlükleri önünde eylemler yaptı. Süt üreticileri zarar ediyor, hayvanlarını kesime gönderiyor. Geçtiğimiz günlerde limon üreticileri ise dalında para etmeyen ürünlerini satamamaktan yakındı.

DÜNYADA ÇİFTÇİ EYLEMLERİ

Dünyada ise Hindistan’da geçtiğimiz yıl başlayan ve bu yıl da devam eden çiftçi eylemleri etkisini korurken bir çiftçi hareketliliği de İspanya’dan geldi. İspanya'da çiftçiler, artan üretim maliyetlerinden ve düşük kar payından geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getiriyor.

Çiftçiler daha fazla bu şekilde devam edemeyeceklerini açıklayarak, ülke genelinde eylem yapma kararı aldı. Ülkede tarım ve hayvancılık sektörlerinin önde gelen üç büyük sendikası yaptıkları ortak açıklamada, gelecek haftadan itibaren ülke genelinde gösteri, eylem ve grev yapacaklarını duyurdu.

‘YEM, GÜBRE, SULAMA, TOHUM GİBİ MALİYETLER ARTI’

Sendikalar basına verdikleri bilgide, fiyatlarda bir yıl öncesine göre yemin yüzde 30, gübrenin yüzde 48, sera plastiğinin yüzde 46, sulamanın yüzde 33, tohumun yüzde 20 arttığını bildirdi.

"Böylesi hiçbir zaman olmadı" diyen çiftçiler, 2020'ye göre elektriğin yüzde 270, mazotun da yüzde 73 artış kaydettiğini vurguladı. Sendikalar, tüketicilerin ürünleri zamlı almasına rağmen fiyat artışlarının çiftçilere yansımamasından yakındı.

Diğer yandan süt üreticileri de litre başına 40 sente maliyeti olan sütü 33 sente sattıklarını ve günlük 300 avroyu bulan kayıplarının artık tahammül edilemeyecek bir seviyeye ulaştığını açıkladı.

DİĞER HABERLER