UKON: HAYVAN VARLIĞI AZALIYOR

28 Aralık 2021 Salı


Artan maliyetler besicileri zorlamaya devam ediyor. Borç batağına düşen üreticiler hayvanlarını tek tek kesime gönderiyor.

Dünya Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince hayvan varlığının giderek azaldığını söyledi. Üretilen ürünün maliyeti ise satış fiyatını geçiyor. 2021 yılında yaşanan talep darlığı da üreticileri zorlayan başka bir konu. Bu durumda üreticiler ürettikleri ürünü maliyetlerinin altında bir fiyatla satıyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, besi maliyetindeki artışın temel nedeninin yem fiyatı olduğuna değindi. Yem fiyatlarındaki fahiş artışa orantılı olarak karkas et fiyatı artmadı.

‘’SATIŞ FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA KALDI’’

Hacıince’nin verdiği bilgilere göre 2021 yılında yem maliyeti 2 bin 40 liradan 4 bin 40 liraya çıkarken, 1 kg karkas et maliyeti 40.5 liradan, 67.2 liraya yükseldi.  Buna karşılık piyasa alım fiyatı ise 37.37 liradan 62.24 liraya çıkmasına rağmen, satış fiyatı maliyetin altında kaldı.

Başkan Ahmet Hacıince, işletmelere yeni hayvan girişlerinin neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. İthalatlara da değinerek “Her zaman yerli üreticiye ihtiyacımız olacağını düşünerek bu kapsamda piyasaya müdahale edici söylem ve planlardan uzak durarak, ithalatı özendirmeden içyapısal süreçlerimize tüm paydaşlarla birlikte odaklanmalıyız” dedi.

Hacıince, devlet desteklerinin gerçekçi ve günün şartlarına uygun olarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

DİĞER HABERLER