GÜBREYE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

28 Aralık 2021 Salı


Artan döviz kuruyla yüzde yüzleri aşan zamlarla gübre fiyatlarında yüksek bir artış yaşandı. Döviz kurunun düşmesiyle gübre fiyatlarında da indirim beklentileri oluştu. Fakat yüzde 400’lere hatta yüzde 500’lere ulaşan zamlara karşılık gelen indirimler yüzde 20 civarında kaldı.

Başlıca kullanılan gübrelerden ÜRE gübresi 2020 yılının Haziran ayında bin 800 lirayken, 2021 yılının haziran ayında 4 bin 100 lira oldu. 20-20 gübresi aynı dönem içerisinde bin 680 liradan 3 bin 900 liraya yükseldi. DAP gübresine gelen zam ise tam 3 bin 350 lira. Bu gübre 2020 yılı haziran ayında 2 bin 250 liraya satılırken 2021 yılı haziran ayında 5 bin 600 lirayı buldu. Amonyum Sülfat ise aynı dönemde 940 liradan 2 bin 400 liraya yükseldi.

 GÜBRE FİYATLARINDA GELEN ZAMLAR GERİ ALINACAK MI?

Üreticilerin almakta güçlük çektiği hatta bazı üreticilerin gübresiz ekim yaptığı göz önüne alınarak Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru çözüm önerilerini sundu. Mutlu Doğru, gübre fiyatlarının artmasıyla ithal edilen ürünlere yenilerinin eklenebileceğine dikkat çekti.

Başkan Doğru, ithal edilecek azotlu üst gübreler, buğday ve arpa gibi önemli iki ürün için ÇKS kaydına göre çiftçiye Haziran 2021 fiyatlarıyla Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla satılabilmesi tavsiyesinde bulundu. Doğru, “çiftçilerin bitkisel üretim desteklerinin iptal edilip, hak edişi kadar alacağı karşılığında Tarım Kredi tarafından ithal edilecek gübreler Haziran 2021 fiyatıyla çiftçilere verilebilir” dedi.

Bir diğer tavsiyesinde ise Başkan Doğru “TMO çiftçilerimiz ile sözleşme yaparak alım garantisi karşılığında buğday, arpa, mısır ve çeltik için gübre ithal edip, Haziran 2021 fiyatıyla çiftçiyi borçlandırabilir. Bu çiftçiler de gübre desteğinden muaf olacaklarını kabul ederler.” İfadelerini kullandı. 4 ana gübrenin devlet kurumlarınca ithalatının daha olumlu olduğunu belirten Mutlu Doğru, “hem fiyat rekabeti sağlayacak, hem de fahiş fiyatla spekülasyon yapmak isteyen stokçuların önüne geçecektir.” dedi.

DİĞER HABERLER