TÜİK, KÜMES HAYVANCILIĞI ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ YAYINLADI

15 Şubat 2022 Salı


Türkiye İstatistik Kurumu, hayvansal üretim verilerini açıkladı. Kümes hayvancılığı üretiminde et üretimleri artış gösterirken yumurta üretimi düştü. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hindi eti üretimi yüzde 21,6, kesilen tavuk sayısı yüzde 15,3, tavuk eti üretimi yüzde 13,7 artarken tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,8 azaldı. Tavuk eti üretimi 206 bin 677 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,67 milyar adet olarak gerçekleşti. Bir önceki ay baz alındığında tavuk eti üretimi yüzde 4.7 yükseldi. Süt ve süt ürünlerinde de artış görüldü. TÜİK verilerine göre toplanan inek sütü miktarı yüzde 1.6 arttı. Ocak-Aralık dönemine bakıldığında ise bu oran yüzde 2.1 oldu. Ticari süt işletmelerince Aralık ayında toplam 799 bin 398 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarının aksine, aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi yüzde 10.2 azaldı. Yine ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi ise yüzde 2.4 düşüş gösterdi. Aralık ayında üretilen içme sütü miktarı 126 bin 633 ton olurken, üretilen yoğurt miktarı 87 bin 718 ton olarak gerçekleşti. Süt ürünlerinin bazı kalemlerinde artışlar yaşandı. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yağsız süt tozu üretimi yüzde 79,6, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 50,8, ayran üretimi yüzde 41,9, tereyağı üretimi yüzde 23,9 arttı. Peynir üretimi bir önceki yıla göre geriledi. İnek peyniri üretimi yüzde 5, kaymak üretimi yüzde 16,5, diğer peynirlerin üretimi ise yüzde 18 azaldı.

DİĞER HABERLER