SİYASETTE “GIDADA FAHİŞ FİYAT” KRİZİ

13 Eylul 2021 Pazartesi


Giderek açılan makas, tarla ve market arasındaki fiyat uçurumu, üreticinin artan girdi maliyetleri, çiftçinin üretim maliyetini bile karşılayamayan kuru üzüm ve fındık gibi ürünlerde hayal kırıklığı yaratan taban fiyatları. Özetle tarlada geriye düşen market raflarında ise zirve yapan fiyatlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla  “gıdalardaki etiket” tartışması yeniden siyasetin gündemine oturdu.

Erdoğan; “Raflardaki fahiş fiyat artışının önüne geçeceğiz”  açıklamasını Kahraman Maraş’taki Toplu Açılış Töreni’nde yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enflasyonu da en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, tezgahlardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının da önüne geçeceğiz. Hem maliyetlerdeki yükselişle hem fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarılara taşıyacağız.

EKİPLER DENETİME BAŞLADI

Erdoğan’ın bu açıklamalarından önce Ticaret Bakanlığı harekete geçmişti. Bakan Mehmet Muş'un talimatıyla, son günlerde kamuoyuna yansıyan fiyat artış iddialarının incelenmesi için özel inceleme ekipleri marketlerde etiket denetimlerine başladı.

Ancak Ağustos’ta yüzde 1, 12 artışla yıllık bazda yüzde 19, 25’e ulaşan TÜİK’in enflasyon verileri yine aynı ayda gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktığın gösteriyordu.

Girdi fiyatlarındaki artış üreticinin tarladaki mahsulüne yansımazken, tüketiciye zam olarak yansıyor.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN KOPMA NOKTASINDA

Çiftçi artan maliyet karşısında açıklanan taban fiyatlarıyla ekim yapamaz hale geldi. Çiftçi üretimden kopma noktasına gelirken, vatandaş ise sebze, meyve, gıda etiketlerindeki fiyat artışında şikayetçi.

Fahiş fiyat tartışmaları devam ederken İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, çiftçi borçlarındaki tehlikeli artışa dikkat çekti.

Kahveci; son bir yıl içinde çiftçi borçlarının yüzde 22 artarak 222 milyar lirayı geçtiğini kaydetti. Çiftçinin bankalara 161 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatiflerine 11.5 milyar lira ve piyasaya da 50 milyar lira borcu bulunduğunu dile getiren Kahveci, çiftçi borçlarında iki tehlikeli unsura işaret etti. Çiftçinin kısa vadeli borçlarının sürekli arttığını belirten Kahveci, son bir yıl içinde çiftçinin kısa vadeli borç miktarının yüzde 12 artarak yaklaşık 141 milyar liraya çıktığına vurgu yaptı.

DİĞER HABERLER