Haber Tarihi : 

17 Mayıs 2021 Pazartesi

Küresel ısınmanın tetiklediği iklim değişikliği, üretimi olumsuz etkiliyor.

Özellikle sıcaklıktan yağışa, bitki gelişiminden flora yoğunluğuna kadar pek çok alan bundan nasibini alıyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye genelinde 2021 yılında 115 bin ton bal üretiminin hedeflendiğine dikkat çekti.

Küresel iklim değişikliği ve bilinçsiz zirai ilaçlama nedeniyle arı kayıpları yaşanmaya devam ediyor.

BAL ÜRETİMİNDE İSE ARI KAYIPLARI NEDENİYLE HEDEF TUTMUYOR

Bal üretiminde hedeflere ulaşmak için arıların zehirlenmemesi, çevre şartlarının iyi olması ve uygun hava koşullarının olması gerekiyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YOĞUN ETKİSİNİN GÖRÜLDÜĞÜ BİR DİĞER ALAN İSE TARIM ARAZİLERİ

TRT’den Fatma ER’in haberine göre, Adana Çukurova’da küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği etkisini gün geçtikçe daha çok hissettiriyor.

Ovada yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan birçok türde ciddi verim ve kalite kayıpları yaşanıyor.

UZMANLAR, ÜRÜN DESENİNİN DEĞİŞTİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Değişen ürün deseniyle pamuk, yerini alternatif ürünlere bırakıyor.

İklimle beraber Çukurovalı çiftçinin yıllardır alıştığı ekim ve hasat zamanları da değişti.

Tarlasına ekim daha önceki yıllarda nisan ayında yapılırken bu yıl mart ayına kaydı.

Uzmanlar ise suyun verimli kullanılması için yüzeysel sulamadan kaçınılması, damla sulama veya toprak altı sulamaya geçilmesinin şart olduğu konusunda uyarıyor.