Haber Tarihi : 

6 Haziran 2021 Pazar


Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2020 yılında 1 milyar 63 milyon dolarak ulaştı.

Bu dönemde Türkiye’den yüzde 93’lük artışla 18 bin ton Türk somonu ihracatı yapıldı.

AÇIKLAMALAR TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ’DEN GELDİ

Bakan Pakdemirli, 2020 yılı su ürünleri üretimi ve ihracatıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Bakanlık olarak balıkçılık kaynaklarının korunmasına yönelik aldıkları kararlar, yaptıkları denetimler ve üretimi artırmak için verdikleri teşvikler sayesinde 2020 yılında su ürünleri üretiminin 785 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Pakdemirli, bu üretimin 364 bin tonunun avcılıkla, 421 bin tonunun da yetiştiricilik yoluyla elde edildiğini dile getirdi.

2020 yılında çipura, levrek ve alabalık üretim miktarlarının önemli artış kaydedildiği belirtildi.

2020 yılında, çipura üretimi %10 artarak 110 bin tona, levrek üretimi ise %8 oranında artışla 149 bin tona ulaşmıştır. Alabalık üretimi ise %10’luk artışla 128 bin ton olarak gerçekleşti.

“SU ÜRÜNLERİNDE AVRUPA’DA 1’İNCİ SIRADAYIZ”

Tarım Bakanı; “Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki 1’inci sıraya yerleştik. Dünyada da üst sıralara yükselmeye devam ediyoruz” dedi.

2020 yılı su ürünleri ihracatının, miktar olarak 201 tonla bir önceki yılı yakaladığını, parasal değer olarak ise geçen yılı geçerek bir milyar 63 milyon dolara ulaştı.

Buna karşın 157 milyon dolar tutarında su ürünleri ithalatı yapıldı.

Türkiye, geçtiğimiz yıl 100’e yakın ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirdi ve toplam ihracatın üçte ikisi AB ülkelerine yapıldı.

Yazılı açıklamasında hamsi avcılığına da değinen Pakdemirli; “hamsi avcılığına getirdiğimiz kısıtlamanın olumlu etkileri önümüzdeki yıllarda görülecek” dedi.