Haber Tarihi : 

25 Nisan 2021 Pazar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, geçtiğimiz yıl gıda eksikliği nedeniyle yetersiz beslenenlerin sayısı 83 ila 132 milyon kişi civarına ulaştığını açıklamıştı.

Dünya’da milyonlarca insan gıda yetersizliği sebebiyle açlıkla karşı karşıyayken gıda israfı da her geçen gün artıyor.

Yine FAO’nun raporuna göre 2030 yılına kadar gıda sorunu nedeniyle yetersiz beslenen kişi sayısı 840 milyonu aşacak.

Bir yandan gıda yetersizliği nedeniyle beslenme sorunu yaşayan insanlar artarken, diğer yandan gıda israfı da artıyor.

TÜKETİLMEYEN GIDALAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜYOR, ÇÖPE ATILIYOR

2021 Birleşmiş Milletler Çevre Programı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor.

Türkiye’ de yıllık kişi başına 93 kilogram gıda çöpe gidiyor.

Dünyada en çok gıda israfı yapılan ilk ülke Kongo Cumhuriyeti olurken, ikinci sırada Meksika yer alıyor. Türkiye ise gıda israfında üçüncü sırada.

Rapora göre dünya genelinde gıda israfı yıllık 931 milyon ton. Gıda israfı bu kadar fazlayken medyada yeteri kadar yansıma bulmuyor.

ORANLAR DAHA YÜKSEK SEVİYELERE ULAŞACAK

Gıdanın en fazla israf edildiği yer ise evler. Evlerdeki israf yüzde 61’lik kısmı denk gelirken, yüzde 26’lık kısmı gıda hizmeti veren yerlerde, yüzde 13’lük kısmı ise gıda satıcılarında meydana geliyor.

Sadece yemek artıkları gıda israfına neden olmuyor, gıdaların yaklaşık üçte biri, çiftliklerde ve tedarik zincirlerinde gıdaların kaybolmasından kaynaklanıyor.