Haber Tarihi : 

Koronavirüs salgınının etkisinde geçen 2020'de patates ve kuru soğan üretimi yıllık olarak artarken, söz konusu tarım ürünlerinde ihracat aynı dönemde düşüş gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının fiyatı sık değişen ve stratejik tarım ürünlerini takip amacıyla oluşturduğu ürün masalarının patates ve soğan için hazırladığı raporda, küresel düzeyde patates üretimi 2019'da 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton olarak gerçekleşti.

Üretimde, Çin yüzde 25 paya sahip olurken, bu ülkeyi yüzde 14 ile Hindistan, yüzde 6 ile Rusya, yüzde 5 ile Ukrayna izledi.

TÜRKİYE İSE DÜNYA PATATES ÜRETİMİNDE YÜZDE 1,34'LÜK PAYI İLE 17. SIRADA YER ALDI

Türkiye'de patates üretimi 2020'de verimli bir sezon geçirerek, son 5 yılın en üst seviyesine çıktı. Buna göre, patates üretimi 2016'da 4,75 milyon ton, 2017'de 4,8 milyon ton, 2018'de 4,55 milyon ton ve 2019'da 4,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Üretim, salgının etkisindeki geçen yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 6,1 artarak 5,2 milyon tona çıktı. Patates üretiminin yüzde 37'si Niğde, Konya ve Afyonkarahisar tarafından karşılandı.

İhracat açısından bakıldığında ise 2019'da yurt dışına 144 bin 917 ton patates satılırken, geçen yıl bu rakam yüzde 14,3 azalışla 124 bin 135 ton olarak gerçekleşti.

Dünyada 2019 yılında kuru soğan üretimi 138 ülkede, yaklaşık 5,2 milyon hektar alanda, 100 milyon ton oldu.

TÜRKİYE, EKİM ALANI AÇISINDAN DÜNYADA 12, ÜRETİMDE 5. SIRADA YER ALDI

Soğan üretimi açısından Türkiye, geçen yıl iyi bir dönem geçirdi. Soğan üretimi 2018'de 1,9 milyon ton ve 2019'da 2,2 milyon ton olarak hesaplandı. Kuru soğan üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artarak 2,3 milyon tona yükseldi. İhracat ise 2020'de yıllık bazda yüzde 2,7 azalarak 226 bin tondan 220 bin tona geriledi.

  • Heyecan - Beyaz Çember

© 2020 AGRO TV Bilgi İşlem Departmanı Tüm hakları saklıdır.