Haber Tarihi : 

13 Nisan 2021 Salı

Avrupa Birliği, Kıbrıs'ta üretilen hellim peynirini koruma altına alınmış menşe adı olarak tescil etti.

Kıbrıs denince akla hellim peyniri gelir. Koyun ve keçi sütünden elde edilen bu peynir süt tuz ve mayadan oluşuyor.

AB Komisyonu, "hellim-halloumi" peynirinin taklit edilmemesi ve hatalı kullanılmaması amacıyla menşe olarak kayıt edildiğini açıkladı.

Buna göre, Kıbrıs adasının herhangi bir yerinde geleneksel yöntemlerle üretilen hellim peyniri 1 Ekim tarihinden itibaren AB ülkelerinde menşe statüsünden faydalanacak.

KIBRIS TÜRK TOPLUMUNDAKİ HELLİM ÜRETİCİLERİ DE BU KORUMA KAPSAMINDA YER ALACAK

Kıbrıs adasında hellim üretiminde geleneksel yöntemlerin uygulanmasını denetlemek üzere uluslararası akredite bir sistem kurulacak.

Hellim peynirinin ve yapıldığı sütün AB hayvan ve halk sağlığı standartlarına uygun olması gerekecek
Böylece, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde uygun biçimde üretilen hellim peynirleri yeşil hattı geçebilecek ve AB ülkelerinde satılabilecek.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, hellim benzeri farklı peynirlerin AB ülkelerinde pazarlanması ve satılmasından rahatsız oluyordu.

Bu tescille birlikte sadece adada üretilen peynirler AB ülkelerinde hellim adı altında satışa çıkarılabilecek.