Tarım

Manisa’da Domates Dikimi Başladı: Hedef 131 Bin Dekar

Türkiye’nin salçalık domates üretiminde ikinci sıradaki merkezi Manisa’da, fideler toprakla buluştu. İlk hasat Haziran'da yapılacak.

Salçalık Üretimde Türkiye’nin Dev Merkezi

Manisa’nın verimli ovalarında yükselen hava sıcaklıklarıyla birlikte domates mesaisi başladı. Şehzadeler ilçesi Yeni Harmandalı Mahallesi'ndeki dikim çalışmalarını yerinde inceleyen Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, kentin salçalık domates üretiminde Türkiye ikincisi olduğunu hatırlatarak stratejik önemine vurgu yaptı.

131 Bin Dekar Alanda Dev Üretim

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre Manisa’da yaklaşık 7 bin 500 üretici, 131 bin dekar alanda üretim yapacak. Karayılan, üretimin detaylarını şu rakamlarla paylaştı:

  • Sofralık Domates: 25 bin dekar

  • Salçalık ve Kurutmalık: 106 bin dekar

  • Toplam Alan: 131 bin dekar

İlk Mahsul Haziran Ayında Sofralarda

Teknik personelin de katılımıyla Şehzadeler ilçesinde yoğunlaşan dikimlerin ardından, ilk hasadın Haziran ayında yapılması planlanıyor. Hem iç piyasadaki sofralık ihtiyacı karşılayan hem de salça sanayisinin ana tedarikçisi olan Manisa domatesi, bölge ekonomisi için bu yıl da en büyük gelir kalemlerinden biri olacak. Karayılan, yeni sezonun tüm üreticiler için bereketli geçmesini diledi.