Tarım

Aydın’da pamuk sezonu kuraklık gölgesinde başladı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde Pamuk Araştırma Enstitüsü 2025 üretim sezonunun başladığını duyurdu. İlk ekimler yapılırken, çiftçiler kuraklık nedeniyle endişeli. Üreticiler, su yönetimi ve yerli üretime daha fazla destek istiyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 2025 yılı pamuk ekim sezonunun başladığını açıkladı. Bölgenin önemli tarım ürünlerinden biri olan pamuk, modern tarım teknikleriyle toprakla buluşturulurken, ilk ekimlerin başarıyla tamamlandığı bildirildi. “Beyaz altın” olarak adlandırılan pamuğun üretiminde verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik hedeflerinin esas alınacağı vurgulandı.

Pamuk Araştırma Enstitüsü yetkilileri, uygulama alanlarında çiftçilere örnek olacak şekilde pamuk ekimlerine başladıklarını ve yıl boyunca bilgilendirme ile teknik destek faaliyetlerinin sürdürüleceğini ifade etti.

Ancak üreticiler bu sezonu kuraklık endişesiyle karşılıyor. Aydınlı pamuk üreticisi Mahmut Mahmutoğlu, barajlardaki su seviyesinin düşük olduğunu belirterek, “Bu yıl tarım müdürlükleri yüzde 50 kuru tarım uygulaması başlattı. Ancak bu geçici bir çözüm. Sürdürülebilir üretim için su yönetimi şart” dedi. Mahmutoğlu ayrıca, Türkiye’nin tekstil ülkesi olduğunu ve pamuk üretimindeki düşüşlerin ithalata bağımlılığı artırabileceğini vurguladı.

“Pamuk sadece tekstilin değil, 30 farklı sanayi kolunun hammaddesi” diyen Mahmutoğlu, “Eğer pamuğumuzu dışardan alırsak, üretici ülkeler pamuk çekirdeği ve yağı gibi yan ürünlerden faydalanacak. Bizim kendi pamuğumuzu üretip işlememiz şart” ifadelerini kullandı.

Nisan yağmurlarının toprağı ekime uygun hale getirdiğini söyleyen üreticiler, yaz dönemine ilişkin su sıkıntısı yaşanmaması için barajlardaki suyun adil şekilde dağıtılmasını talep ediyor.