Hayvancılık

Batman’da göçerler yaylada peynir üretiyor

Batman’ın Kozluk ilçesinde yaylalarda yaşam süren göçer aileler, her gün sağdıkları sütten doğal peynir üretiyor ve çevre illere pazarlıyor.

Batman’ın Kozluk ilçesinde yaylalarda yaşamlarını sürdüren göçerler, zor doğa koşullarına rağmen hem hayvancılık yapıyor hem de geleneksel yöntemlerle peynir üretimi gerçekleştiriyor.

Yılın büyük kısmını yaylalarda geçiren göçer aileler, sabahın erken saatlerinde yaklaşık bin 500 küçükbaş hayvanlarını meralara çıkarıyor. Elektrik ihtiyaçlarını güneş panelleriyle, su ihtiyaçlarını ise kuyulardan karşılayan göçerler, teknolojiden uzak, doğayla iç içe bir yaşam sürdürüyor.

Göçerlerden Fevzi Aslan, “Her gün sağdığımız sütten yaklaşık 150 kilo peynir üretiyoruz. Bu peynirleri Batman ve çevre illerdeki pazarlara ulaştırıyoruz. Mayıs ayı itibarıyla koyunlarımızı tıraş ediyoruz, bu da süt verimini artırıyor,” dedi.

Bölgede 25 yıldır peynir ticaretiyle uğraşan Alican Beğde ise, “Göçerler ilkel ama doğaya saygılı bir üretim modeliyle tamamen katkısız ve organik peynir üretiyor. Bu üretimin sürdürülebilirliği için devlet desteği şart,” ifadelerini kullandı.

Genç yaşta göçerlik mesleğini benimseyen Faruk Aslan da, “Liseden mezun olduktan sonra bu işe girdim. Güneşin altında zorlu şartlarda da olsa ekmeğimizi kazanıyoruz. 20 gün sonra hayvanlarımızı daha yüksek yaylalara çıkaracağız,” diyerek üretim mücadelesini anlattı.

Göçerlerin özverili üretim süreci, hem bölge ekonomisine hem de doğal gıda talebine katkı sağlamaya devam ediyor.