Karadeniz'e yaklaşık 270 kilometre uzaklıkta olan Sivas, alabalık üretiminde Türkiye'nin parlayan yıldızlarından biri haline geldi. Soğuk su kaynaklarında yetiştirilen ve yüksek besin değeriyle öne çıkan Sivas alabalığı, Norveç somonunu geride bırakacak nitelikleriyle dikkat çekiyor.
Sivas Su Ürünleri Birliği Başkanı Orhan Erdal Çakırer, kentte yılda 40 milyon alabalık yumurtası üretildiğini belirterek, bu yumurtaların büyük işletmelere verilerek, başta Rusya ve Avrupa ülkelerine ihracat edildiğini açıkladı. Türkiye genelinde yıllık 2 milyar dolar seviyesindeki su ürünleri ihracatının önemli bir kısmı bu üretimden sağlanıyor.
Alabalıkta Avrupa’ya ihracat
Çakırer, “Türkiye genelinde 1.200 üretici ile yılda 2 milyar dolarlık bir üretim yapıyoruz. Hedefimiz bu rakamı 4 milyar dolara çıkarmak. Sivas’ta yeni alabalık tesisleri açılacak, böylece ilimizi su ürünleri üretiminde Türkiye’nin ilk 5 ili arasına sokmayı planlıyoruz” dedi.
Sivas’ta en büyük üretim tesislerinden biri olan Çamlıgöze Barajı, yıllık 5 ton üretim kapasitesiyle ihracatın önemli bir ayağını oluşturuyor. Yeni modern tesislerin devreye girmesiyle, boş barajların üretime kazandırılması hedefleniyor.
Soğuk su, lezzetli balık
Alabalık tesisi işletmecisi Rasim Çimen ise, balıkların soğuk sularda yavaş büyümesinin etlerinin daha lezzetli olmasını sağladığını ifade ederek, “Yavaş büyüyen balık daha çok yem tüketiyor ama karşılığında çok lezzetli bir et sunuyoruz. Gelen misafirlerimiz balığımızdan çok memnun kalıyor” dedi.
Omega-3 değeri yüksek
Sivas’ta üretilen alabalıkların Omega-3 bakımından Norveç balığından daha zengin olduğunu vurgulayan Çakırer, Avrupa pazarında bu özelliğin büyük bir avantaj yarattığını belirtti.