Türkiye’nin en önemli hayvancılık kentlerinden biri olan Muş’ta, küçükbaş hayvancılık devlet desteklerinin de etkisiyle her geçen yıl gelişimini sürdürüyor. Kent genelinde küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 400 binin üzerine çıkarken, bu yıl anaç koyun ve keçilerden yaklaşık 650 bin kuzu ve oğlak doğması bekleniyor. Söz konusu doğumların kent ekonomisine 5 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlaması öngörülüyor.
Devlet Destekleri Hayvancılığı Güçlendiriyor
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Hüseyin Gören, yürütülen destekleme programları ve saha çalışmalarıyla hayvancılığın daha da güçlenmesinin hedeflendiğini belirtti. Üreticilerin hem verim hem de gelir açısından korunmasının amaçlandığını ifade eden Gören, Muş’un küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin önemli illerinden biri olduğunu vurguladı.
Veteriner hekim Gören, “Muş genelinde yaklaşık 1 milyon 400 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. 2025 yılı içerisinde yaklaşık 550 bin kuzu ve oğlak küpelenerek kayıt altına alındı. 2026 yılı için bu sayının yaklaşık 650 bin civarında olması planlanmaktadır” dedi.
Doğumlar Yıl Boyuna Yayılıyor
Normal şartlarda Muş’ta koç katımının ağustos ve eylül aylarında yapıldığını belirten Gören, bazı sürülerde koçların ayrılmaması nedeniyle doğumların yıl boyunca devam ettiğini söyledi. Bu durumun üretimde süreklilik sağladığını kaydeden Gören, 2026 yılının tüm yetiştiriciler için hayırlı ve bereketli geçmesini temenni etti.
Kuzu Üretimi Gelir Kapısı Oldu
Muş’un Arpayazı köyünde besicilik yapan Arif Yılmaz ise koyunculuğa yöneldikten sonra tamamen kuzu üretimine odaklandığını söyledi. Sürekli doğumlar sayesinde iyi bir gelir elde ettiklerini belirten Yılmaz, hayvancılığın zor ama severek yapılan bir meslek olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Bizim için sadece bir iş değil, aynı zamanda bir mutluluk kaynağı” dedi.