AB TESCİLİ İLE KÜRESEL MARKA

Yüzyıllardır Gaziantep mutfağının önemli bir parçası olan Antep Fıstık Ezmesi, özgün kıvamı, yoğun aroması ve kalitesiyle artık Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş bir ürün. 2017 yılında Gaziantep Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettirilen ürün, 2023 yılında AB’ye yapılan başvurunun sonuçlanmasıyla tüm dünyada tescilli hale geldi.

GAZİANTEP’İN 4. AB TESCİLLİ ÜRÜNÜ

Antep Fıstık Ezmesi, daha önce AB'den coğrafi tescil alan Antep Baklavası, Araban Sarımsağı ve Gaziantep Menengiç Kahvesi’nden sonra dördüncü ürün oldu. Bu tescil, yalnızca gastronomik bir başarı değil, aynı zamanda Gaziantep’in kültürel ve ekonomik kalkınmasına da katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Aw484345 04 (1)

“FISTIK EZMESİ BOZİÇ’TEN YAPILIR”

Fıstık ezmesi ustası Ömer Faruk Çiftçi, “Antep Fıstık Ezmesi’ni fıstığın çıktığı ilk 20 gün içinde toplanan ‘boziç’ fıstıktan yapıyoruz. Bu özel fıstık sadece fıstık ezmesinde, kurabiyede, sarmada ve baklavada kullanılır. Ürünümüz tamamen geleneksel usullerle hazırlanıyor” dedi.

GTB, tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor
GTB, tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor
İçeriği Görüntüle

72 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Antep Fıstık Ezmesi, Gaziantep’te bin bir zahmetle üretilip Türkiye’nin 81 iline ve 72 ülkeye ihraç ediliyor. AB tesciliyle birlikte ihracatın daha da artması bekleniyor. Ürün, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatini çekmeye hazırlanıyor.

“DÜNYADA EN İYİ TATLIYI GAZİANTEP YAPIYOR”

Çiftçi, “Avrupa’nın bu tescili vermesi, bizim geleneksel yöntemlerle ürettiğimiz ürünlerin üstünlüğünü kanıtlıyor. Endüstriyel olmayan, el emeği ürünlerimiz dünya genelinde hak ettiği değeri görüyor” diyerek tescilin anlamını vurguladı.

Kaynak: İHA