Karadeniz Bölgesi’nin doğadan gelen mucizelerinden biri olan kırçan otu, Samsun’un Çarşamba ilçesinde kadınlar tarafından dağlık ve ormanlık alanlardan toplanmaya başlandı. Baharın gelmesiyle birlikte başlayan kırçan sezonu, hem yöre halkı hem de sağlıklı yaşam arayışında olanlar için önemli bir dönem oluşturuyor.

Marmarabirlik'te yeni dönem başladı
Marmarabirlik'te yeni dönem başladı
İçeriği Görüntüle

Kırçan, dikenli bitkilerin uç kısımlarında doğal olarak yetişiyor ve toplanması oldukça meşakkatli bir süreci içeriyor. Çarşambalı kadınlardan Nazmiye ve Fatma Şimşek, bu zahmetli süreci “Toplaması zor ama yemesi kolay” sözleriyle özetliyor.

A W447553 07

Halk arasında "yeşil altın" olarak da anılan kırçan, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitki. Tükürük bezlerini çalıştırıyor, gribal enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor, romatizmaya iyi geliyor, iltihap sökücü, kan temizleyici ve toksin atıcı özellikler taşıyor. Genellikle turşu ya da kavurma şeklinde tüketiliyor.

Sofralara büyük zahmetlerle ulaşan bu özel bitkinin pazarlarda kilosu 200-250 TL arasında değişiyor.

Kaynak: İHA