Malatya’nın Darende ve Akçadağ ilçelerinin kırsal bölgelerinde doğal olarak yetişen kenger bitkisinden üretilen sakız, altınla yarışan fiyatıyla bölge halkının geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında kuruyan bitkinin kökünden özel bir yöntemle çıkarılan kenger sakızı, tamamen doğal süreçlerden geçirilerek satışa sunuluyor.

A W526208 01

TÜİK açıkladı: Çiftçinin eylül ayı enflasyonu belli oldu
TÜİK açıkladı: Çiftçinin eylül ayı enflasyonu belli oldu
İçeriği Görüntüle

Akçadağ’ın Kozluca Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Mehmet Demirkaya, her yaz dağlık alanlarda günler süren emekle kenger sakızı topladıklarını belirtti. Demirkaya, çapa yardımıyla kökü açığa çıkardıklarını, bıçakla yapılan kesilerden akan sıvının toprakta sertleşmesiyle sakızın oluştuğunu söyledi. Toplanan sakızlar evde temizlenerek soğuk su altında dövülüp sıcak suda bekletilerek yabancı maddelerden arındırılıyor.

Tane halinde 30 TL’den satılan kenger sakızı, kilogram olarak 10 bin TL’ye kadar alıcı buluyor. Ayrıca kengerden üretilen kahvenin kilogram fiyatı da bin ila bin 500 TL arasında değişiyor.

Kenger sakızının özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Demirkaya, vatandaşlara bu doğal ürünü denemeleri tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: İHA