Giresun'da yerli girişimciler Hakan Umar ve Hamdi Akman tarafından balık atıklarından üretilen organik sıvı gübre, yalnızca bitki verimini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda tarım zararlılarına karşı da etkili bir doğal koruma sağlıyor. Antalya’daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek ve kelebek gibi zararlılarla mücadelede başarı sağlayan sıvı balık gübresi, şimdi de Karadeniz Bölgesi’nde fındığın en büyük düşmanı kahverengi kokarcaya karşı kullanılacak.
Hakan Umar, gübrenin üretim sürecine dair, "Balık atıkları fermente edilerek içindeki balık yağı ayrıştırılıyor. Bu karışıma solucan gübresinden potasyum, ısırgan otu gibi bitkilerden azot ekleniyor. Ortaya çıkan sıvı, bitkilerin gelişimini artırırken aynı zamanda zararlıları da uzak tutuyor" dedi.
Uygulama sonrasında balık yağı, zararlıların solunum sistemlerini tıkayarak etkisiz hale getiriyor. Umar, "Özellikle kokarca gibi zararlılar bu doğal yöntemle etkili bir biçimde uzaklaştırılıyor. Aynı zamanda bahçeye geri gelmeleri de engelleniyor" ifadelerini kullandı.
Hamdi Akman ise ürünün sağladığı katkıya dikkat çekerek, "Organik gübreye dönüşü teşvik ediyoruz. Verimde yüzde 70’e varan artış sağlayan bu yöntemle hem sağlıklı hem de sürdürülebilir tarım mümkün" dedi.
Balık gübresinin kimyasal ilaçlara alternatif olarak hızla yaygınlaşması bekleniyor. Ürün, yerli tarımın çevre dostu ve ekonomik çözümü olarak dikkat çekiyor.