Bursa'da büyük operasyon: Suçüstü yakalandılar Bursa'da büyük operasyon: Suçüstü yakalandılar

Türkiye’nin hayvancılıkta önemli merkezlerinden biri olan Van’da, baharın gelişiyle birlikte yaylalara göç başladı. Ancak çoban bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Küçükbaş hayvan sayısında Türkiye birincisi olan kentte besiciler, hayvanlarını yaylalara çıkaracak çoban arayışında ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Van’ın İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi’nde cami çevresinde toplanan çobanlar, besicilerle birebir görüşmeler yaparak sezonluk iş arıyor. Ancak çobanlar ile besiciler arasındaki ücret farkı nedeniyle anlaşma sağlanamıyor.

“100 bin TL maaş az değil ama haklıyız”

Günde 24 saat hayvanlarla ilgilendiklerini belirten çobanlar, en az 100 bin TL aylık maaş talep ettiklerini belirtiyor. Güvencesiz ve zorlu şartlarda çalıştıklarını ifade eden çoban Hamdullah Çiftçi, “Gece gündüz dağdayız. Hayvanlara göz kulak oluyoruz, sürü kaybolursa mesuliyet bizde. Bu şartlarda istenen maaş yüksek değil” dedi.

A W445391 04

Besiciler çaresiz: Hayvanı besiye bırakmak daha ucuza geliyor

Besici Mehmet Koç ise çoban taleplerinin maliyetleri çok artırdığını dile getirerek, “Ayda 60 bin TL verebiliriz ama onlar 100-120 bin TL istiyor. Bu şartlarda çift çobanla çalışmak 160 bin TL’ye mal oluyor. Hayvanı yaylaya çıkarmak yerine besiye bırakmak daha ekonomik” ifadelerini kullandı.

Çoban sayısı azalıyor

Uzmanlar, kırsalda yaşamayı tercih eden genç nüfusun azalması ve sosyal güvencenin yetersizliği nedeniyle çobanlık mesleğinin sürdürülebilirliği konusunda endişeli. Sektörde çözüm bekleyen bu kriz, hayvancılığın geleceği açısından önemli bir tehdit olarak görülüyor.

A W445391 07

Kaynak: İHA