Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Kırmızı Et Üretim İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre kırmızı et üretimi, 2023 yılına kıyasla yüzde 11,7 oranında azaldı ve 2 milyon 105 bin 895 ton seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılında bu rakam 2 milyon 384 bin 47 tondu.

TÜİK, bu verileri Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması’ndan elde edilen demografik verilere ve kasaplık güç oranlarına dayanarak hesapladı. Buna göre üretim kalemlerinde önemli düşüşler kaydedildi:

  • Sığır eti üretimi: %11,2 azalışla 1 milyon 483 bin 42 ton

    Kasım ayı çiğ süt maliyeti belli oldu Kasım ayı çiğ süt maliyeti belli oldu
  • Koyun eti üretimi: %10,5 azalışla 509 bin 539 ton

  • Keçi eti üretimi: %22,8 azalışla 99 bin 532 ton

  • Manda eti üretimi: %10,4 azalışla 13 bin 781 ton

Üretim payları değişti

2024’te toplam üretimin yüzde 70,4’ünü sığır eti, yüzde 24,2’sini koyun eti, yüzde 4,7’sini keçi eti ve yüzde 0,7’sini manda eti oluşturdu. Bu oranlar, 2023 yılında sırasıyla yüzde 70,1, yüzde 23,9, yüzde 5,4 ve yüzde 0,6 olarak kaydedilmişti.

Kaynak: İHA