Türkiye’nin zengin mutfak kültürünün önemli temsilcilerinden biri olan Afyon Pastırması, Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 34’üncü Türk ürünü oldu. Haberi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından duyurdu.
Yumaklı, yaptığı paylaşımda, “Kendine özgü aromasıyla öne çıkan Afyon Pastırması, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 34’üncü ürünümüz oldu. Afyonkarahisar’ın mutfak mirası, bu tescille artık Avrupa sofralarında da tanınacak. Hayırlı olsun.” ifadelerine yer verdi.
Afyonkarahisar’ın geleneksel üretim yöntemiyle hazırlanan pastırması, özel baharat karışımı, dinlendirme süresi ve doğal kurutma teknikleri ile benzerlerinden ayrılıyor. Avrupa Birliği tarafından verilen coğrafi işaret tescili, ürünün kalitesinin, özgünlüğünün ve geleneksel yapım usullerinin korunması açısından büyük önem taşıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, son yıllarda Türk mutfağının tescilli ürünlerini küresel pazarda tanıtmak adına yürüttüğü çalışmalara hız kesmeden devam ediyor.