Türkiye’nin şeftali üretiminde önde gelen merkezlerinden biri olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde sezona hızlı bir giriş yapıldı. Geçtiğimiz yıl dalında kilosu 18-20 lira arasında satılan şeftali, bu yaz henüz hasada 15 gün kala tüccarlar tarafından 50 liradan satın alınıyor. Fiyatların pazarda ve markette 100 lirayı geçmesi bekleniyor.

TÜİK’in 2025 yılı birinci bitkisel üretim tahminine göre şeftali üretiminde yüzde 32, nektarinde ise yüzde 35 oranında düşüş yaşanması bekleniyor. Gürsu gibi zirai dondan görece az etkilenen bölgelerde bile verim kaybı yüzde 25-30 civarında seyrediyor.

A W476901 04

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, ilçede yaklaşık 5 bin dönüm alanda şeftali ve nektarin üretimi yapıldığını, bu yıl rekolte beklentilerinin 15 bin ton civarında olduğunu belirtti. Dönmez, “İznik ve İnegöl gibi merkezlerde kayıplar daha büyük. Bu da doğal olarak fiyatları yukarı çekti. Şu anda dalında kilosu 45-50 liradan satışlar başladı. Nakliye, işçilik ve diğer maliyetler eklendiğinde bu fiyat 70 lirayı bulur. Pazarda ise en az 100 liraya satılması bekleniyor” dedi.

"Bu yaz fiyat düşmez"

Üreticinin 30 tır karpuzu bir telefon değerinde
Üreticinin 30 tır karpuzu bir telefon değerinde
İçeriği Görüntüle

Geçen yıl yaz ortasında bazı çeşitlerin kilosunun 10 liraya kadar düştüğünü hatırlatan Dönmez, bu sezon böyle bir bolluk yaşanmasının mümkün olmadığını söyledi. “Tüketici ucuz meyve beklemesin” diyen Dönmez, artan işçi ve girdi maliyetlerinin hem çiftçiyi hem de tüccarı zorladığını vurguladı. Türkiye ve Avrupa’da da bazı bölgelerde şeftali üretiminin düşük olduğunu belirten Dönmez, “Bu yaz şeftali pahalı olacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA