Isparta’nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin ilk kamuya ait tıbbi sülük üretim merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki merkezde Hirudo verbana türü sülükler kontrollü ve steril koşullarda yetiştiriliyor. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Pazar, yılda yaklaşık 20 bin adet tıbbi sülük üretildiğini ve bunların sağlık sektörünün ihtiyacına sunulduğunu açıkladı.
15 yıldır üretim yapılıyor
1987’de kurulan enstitü balıkçılık, kerevit ve su kirliliği alanlarının yanı sıra tıbbi sülük yetiştiriciliğinde de önemli çalışmalar yürütüyor. Yaklaşık 15 yıldır devam eden projeler kapsamında üniversitelerin veterinerlik, tıp, kimya ve eczacılık fakülteleriyle ortak araştırmalar gerçekleştiriliyor.
Araştırma merkezi 2021’de kuruldu
Tıbbi Sülük Araştırma ve Üretim Merkezi, 2000’li yıllarda başlayan popülasyon çalışmalarının ardından 2021’de resmi olarak faaliyete geçti. Merkezde sülüklerin biyolojisi, genetiği, mikrobiyotası ve hastalıkları üzerine bilimsel incelemeler yapılıyor.
Steril üretim sektöre sunuluyor
Mehmet Pazar, üretilen sülüklerin bir bölümünün perakende satışa verildiğini belirterek, “Amacımız popülasyonları izlemek, azalış nedenlerini araştırmak ve yetiştiricilik sektörüne katkı sağlamaktır” dedi. Merkezin, doğal popülasyonların korunmasına da destek verdiği vurgulandı.
Uluslararası çalıştay düzenlendi
SAREM tarafından 15–16 Nisan 2025’te Isparta’da Uluslararası Katılımlı Tıbbi Sülük Çalıştayı yapıldı. Toplantıda sülük biyolojisi, yetiştiricilik teknikleri ve yasal düzenlemeler ele alındı.
Türkiye’de iki tür bulunuyor
Dünyada 800’den fazla sülük türü yer alırken, Türkiye sularında Hirudo verbana ve Hirudo suliki türlerinin bulunduğu bildirildi. Mevzuata göre sülük tedavileri yalnızca yetkili merkezlerde uygulanabiliyor, avcılık ise kota sistemiyle kontrol ediliyor.





