Yozgat ve çevresinde kene vakaları her geçen gün artarken, bölge halkı ciddi endişe yaşıyor. Araplı kasabasında hayvancılık ve tarımla uğraşan Lokman Atıl, bu yıl kene istilasının geçmiş yıllara göre çok daha yoğun olduğunu belirterek, “10-15 dakikalık bir sürede üzerimden 10-15 kene attığım oldu. Yetkililerden bu konuda acil önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

Sorgun’da yaşayan Tacettin Özdemir de bağ ve bahçelerde çalışırken kene riskine karşı sıkı önlemler aldıklarını ifade etti. Özdemir, “Kene vücuda tutunduğunda asla kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız” diyerek vatandaşları uyardı.

A W443946 03

“Özellikle kırsal kesimde risk yüksek”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Edip Bayrak, kene kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA), Yozgat’ın özellikle Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde endemik olarak görüldüğünü söyledi. “Bu hastalık viral, kanamalı bir hastalıktır ve ölüm oranı %7-8 civarındadır. Bahar aylarıyla birlikte vakalar artabilir” diyen Dr. Bayrak, açık alanda çalışanlar, çiftçiler ve piknik yapan vatandaşların risk altında olduğunu belirtti.

“Belirtiler gribal enfeksiyona benzer”

KKKA’nın belirtilerine de değinen Dr. Bayrak, “Ateş, kas ağrısı, eklem ağrısı, diş eti ve burun kanamaları gibi semptomlar görülebilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında ya da kene teması şüphesi varsa, mutlaka doktora başvurulmalı” dedi. Ayrıca kene temasında beyaz veya açık renkli kıyafetler giyilmesi ve vücut yüzeyinin kapatılması gerektiğini belirtti.

Şifalı olduğu iddia edilen suya yoğun ilgi
Şifalı olduğu iddia edilen suya yoğun ilgi
İçeriği Görüntüle

A W443946 05

Editör: Haber Merkezi