Yağışlar Arttı, Risk Bitmedi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bedük, bu yılki yağışların uzun yıllar ortalamasının yüzde 50’sini aştığını, ocak ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre üç kat fazla yağış gerçekleştiğini söyledi.
Artan yağışlarla birçok baraj gölünde su seviyesinin yükseldiğini ve akarsu debilerinin arttığını belirten Bedük, buna rağmen orta ve uzun vadeli kuraklık tehdidinin ortadan kalkmadığını vurguladı.
Özellikle Konya’da yer altı su seviyesinin kritik eşikte bulunduğunu ifade eden Bedük, sağanak yağışların yüzeysel akışa geçtiğini ve yer altı sularında kayda değer bir artış sağlamadığını söyledi.
52 İlçede Tarımsal Su Kısıtlaması
Su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin tarımsal amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Bedük, tarımsal sürdürülebilirlik için suyun verimli yönetilmesi gerektiğini belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında, Türkiye genelinde 52 ilçede tarımsal su kısıtlaması uygulanacağını aktaran Bedük, bu ilçelerin 19’unun Konya sınırlarında yer aldığını söyledi.
Yeni düzenlemeye göre şeker pancarı, havuç ve fasulye gibi suya ihtiyaç duyan ürünlerin art arda ekimi sınırlandırılacak; arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi daha az su tüketen ürünler teşvik edilecek. Kurallara uymayan üreticilere verilen desteklerin kesilmesi planlanıyor.
Yağmur Suyu Hasadı Önerisi
Yağış rejiminin iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Bedük, yağmur sularının doğru yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Çatılardan ve arazilerden yağmur suyu hasadı yapılması, bu suların atık sudan ayrı toplanarak depolanması gerektiğini belirtti.
Tarımda damla sulama gibi basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Bedük, yer altı sularının aşırı kullanımının önlenmesinin şart olduğunu dile getirdi.
“Rehavete Düşmemeliyiz”
Prof. Dr. Bedük, suyun yalnızca miktar olarak değil kalite açısından da korunması gerektiğini belirterek aşırı gübre ve pestisit kullanımının yer altı sularında nitrat kirliliğine yol açtığını söyledi.
“Su tasarrufuna tarımda, hayvancılıkta, sanayide ve evsel kullanımlarda devam etmeliyiz. Son yağışlar bizi rehavete düşürmemeli” uyarısında bulundu.





